qums

تعیین اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه خارمشک ((Echinophora orientalis بر استافیلوکوکوس اورئوس در محیط کشت آزمایشگاهی و مدل غذایی

Farzanehnia, Effat and ghajarbeygi, peyman and mahmoodi, razagh (2016) تعیین اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه خارمشک ((Echinophora orientalis بر استافیلوکوکوس اورئوس در محیط کشت آزمایشگاهی و مدل غذایی. Masters thesis, Qazvin university of Medical Sciences.

This is the latest version of this item.

[img] PDF
Download (393kB)

Abstract

زمینه: کاهش ایمنی مواد غذایی، افزایش اثرات مضر نگهدارنده های شیمیایی، مقاومت انتی بیوتیکی باکتریهای بیماری زای مواد غذایی توجه پژوشگران را به مطالعات در زمینه جایگزینی ترکیبات طبیعی بویژه بکارگیری اسانس های گیاهی معطوف کرده است. در سال های اخیر مطالعات گسترده ای فعالیت ضدمیکروبی اسانس های گیاهی را به اثبات رسانده است. هدف: این مطالعه با هدف تعیین اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه خارمشک بر استافیلوکوکوس اورئوس در محیط کشت آزمایشگاهی و مدل غذایی در مدت نگهداری (5 روز) در دمای یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روشها: گیاه خارمشک از دامنه های کوه بینالود نیشابور جمع آوری و پس از خشک کردن گیاه و آسیاب آن، اسانس گیری توسط دستگاه کلونجر انجام شد. آنالیز ترکیبات اسانس روغنی گیاه خارمشک توسط دستگاه GC-MS انجام شد. MIC و MBC به روش میکروول دایلوشن تعیین شد و همچنین فعالیت ضد میکروبی اسانس در مدل غذایی بر روی استافیلوکوکوس اورئوس ارزیابی شد. یافته ها: نتایج آنالیز GC-MS نشان داد که اسانس گاما- دکالاکتون (% 15/21)، بتا- سیس اوسیمن (% 27/15)، لینالول (% 82/8)، اسپاتولنول (% 74/7)، اوژنول متیل اتر (% 61/6)، آلفا- ترپیننال (% 68/3) وآلفا- پینن (% 19/3) اسانس خارمشک را به خود اختصاص داده بودند. نتایج ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی اسانس روغنی خارمشک در محیط کشت آزمایشگاهی نشان داد که حداقل غلظت ممانعت کننده (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) علیه استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب غلظت های 75 و 125 میکروگرم در میلی لیتر می باشد. نتایج بررسی فعالیت ضدمیکروبی در مدل غذایی نشان داد که اسانس مورد مطالعه در دمای یخچال کاهش معنی داری در میانگین رشد باکتری مورد مطالعه داشت. نتایج ارزیابی حسی نشان داد غلظت g ml-1µ 25/6 از اسانس مورد مطالعه بیشترین پذیرش حسی را داشت. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از اسانس خارمشک با کمترین غلظت بدون ایجاد اثرات حسی و طعمی نامطلوب در مواد غذایی می توان از رشد باکتری های پاتوژن و فسادزا ممانعت بعمل آورد. با توجه به فعالیت ضدمیکروبی این ترکیبات می توان فعالیت آنها را بر روی دیگر پاتوژن های بیماریزا بررسی و به راهکار مناسبی برای غلبه بر آلودگی مواد غذایی با آنها دست یافت. واژگان کلیدی: خارمشک، گاز کروماتوگرافی متصل به طیف نگار جرمی، فعالیت ضدباکتریایی، استافیلوکوکوس اورئوس، سوپ

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: R Medicine > RN Health > RN1006 Health and food safety
Divisions: University Thesis > Faculty of Health > Health and Food Safety
Depositing User: Health School Students
Date Deposited: 08 Oct 2016 07:59
Last Modified: 07 Dec 2016 12:17
URI: http://eprints.qums.ac.ir/id/eprint/5202

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item