qums

بررسی خصوصیات شیمیایی و میکروبی شیرخام جمع آوری شده از مراکز جمع‌آوری شیر در استان قزوین طی سال‌های 95-1394

Kazeminia, masoud and Mahmoudi, Razzagh and ghajarbeygi, peyman (2017) بررسی خصوصیات شیمیایی و میکروبی شیرخام جمع آوری شده از مراکز جمع‌آوری شیر در استان قزوین طی سال‌های 95-1394. Masters thesis, University of medical science qazvin.

[img] PDF
Download (247kB)

Abstract

زمینه و هدف: وضعیت بهداشتی و کیفیت شیرخام برای صنایع لبنی و مصرف‌کنندگان دارای اهمیت می‌باشد و همچنین بالا بودن بارمیکروبی بر روی فرآیند پاستوریزاسیون تاثیر گذار است. فروش شیر برای مصرف مستقیم بدون هر گونه فرآیند حرارتی، اثرات خطرناکی بر ایمنی مصرف کنندگان دارد. در مطالعه حاضر تاثیر فصول بر کیفیت میکروبی و خصوصیات شیمیایی شیر خام مورد بررسی قرار گرفت. هدف از مطالعه حاضر برآورد کیفیت میکروبی (بار میکروبی کل، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی و کپک و مخمر) و خصوصیات شیمیایی (pH، اسیدیته، ماده خشک بدون چربی، نقطه انجماد، لاکتوز، پروتئین و چربی) در شیر خام گاوی استان قزوین، ایران بود. مواد و روش کار: در مجموع 60 نمونه شیر از 15 مرکز جمع آوری شیر از مهر 1394 تا شهریور 1395 جمع‌آوری شد و با توجه به روش‌های استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد 6.66 % (4 از 60) از نمونه‌ها در درجه کیفی 1 و 61.66 % (37 از 60) در خارج از استاندارد طبقه‌بندی شدند. میانگین±انحراف معیار، شمارش کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی و کپک و مخمر به ترتیب 1.22±6.41، 1.73±5.52، 1.48±6.21 و Log10 CFU/ml 2.69±5.13 حاصل شد. میانگین±انحراف معیار pH، اسیدیته، ماده خشک بدون چربی، نقطه انجماد، لاکتوز، پروتئین و چربی به ترتیب 0.41±6.30، 3.21±20.13، 0.01±0.51-، 0.35±8.30، 0.14±4.92، 0.07±3.06 و 0.36±3.13 حاصل شد. بحث و نتیجه‌گیری: تغییرات فصلی نشان داد میزان بارمیکروبی کل، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی و کپک و مخمر در فصول گرم بیشتر از سرد است و همچنین میزان pH، اسیدیته، ماده خشک بدون چربی، نقطه انجماد و پروتئین در فصول گرم بیشتر از فصول سرد و میزان لاکتوز و چربی در فصول سرد سال بیشتر از فصول گرم است. به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کیفیت شیر استان قزوین، ایران در سطح رضایت بخشی نیست.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
Divisions: University Thesis > Faculty of Health > Health and Food Safety
Depositing User: Health School Students
Date Deposited: 04 Nov 2017 06:16
Last Modified: 04 Nov 2017 06:16
URI: http://eprints.qums.ac.ir/id/eprint/6820

Actions (login required)

View Item View Item