qums

Comparison of Sleep Hours and Dietary Diversity Based on Body Mass Index in Type 2 Diabetic Patients با توجه به اهمیت تنوع رژیم غذایی و وضعیت خواب در کنترل و پیشگیری از بیماری های مزمن، مطالعه حاضر با هدف مقایسه ساعات خواب و تنوع غذایی با نمایه توده بدنی بیماران دیابتی نوع 2 انجام شد.

Maryam, shahidi Motlagh and Maryam, Javadi and Ameneh, Barikani and parvin, mirmiran (2017) Comparison of Sleep Hours and Dietary Diversity Based on Body Mass Index in Type 2 Diabetic Patients با توجه به اهمیت تنوع رژیم غذایی و وضعیت خواب در کنترل و پیشگیری از بیماری های مزمن، مطالعه حاضر با هدف مقایسه ساعات خواب و تنوع غذایی با نمایه توده بدنی بیماران دیابتی نوع 2 انجام شد. Masters thesis, Department of Nutrition, Faculty of Health, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran.

[img] HTML
Download (15kB)
[img] HTML
Download (13kB)

Abstract

Introduction: Considering the importance of dietary diversity and sleep status in controlling and preventing chronic diseases, the present study aimed to compare sleep hours and dietary diversity with body mass index of type 2 diabetic patients. Materials and Methods: This case-control study was conducted on 160 subjects (80 adult diabetes patients with a BMI over 25 and 80 adult diabetes patients with a BMI below 25). The 24-hour recall, sleep status and demographic questionnaires were used. Dietary diversity was calculated based on scoring five food groups using Food Guide Pyramid of the U.S. Department of Agriculture, and Kant method. Blood pressure and anthropometric measurements such as weight, height, waist, hip and wrist circumference were conducted and body mass index (BMI) was calculated. Biochemical data were obtained from patients' test sheets after sampling. Findings: The mean (± Standard deviation) of dietary diversity score in subjects with a BMI lower than 25 and in subjects with a BMI over 25 was (4.13 ± 0.92) and (3.96 ± 1.11), respectively; and statistically there was no significant difference between the two groups (P> 0.05). In two groups of subjects, the highest and the least dietary diversity score was seen in the dairy and meat, respectively. The higher dietary diversity score of cereals was associated with lower systolic blood pressure in subjects with a BMI less than 25 (p <0.05). There was a significant negative correlation between the total score of dietary diversity and TG in subjects with a BMI lower than 25 and a significant negative correlation was observed between dietary diversity score of vegetables with fasting blood glucose and cholesterol. There was no significant relationship between sleep status and body mass index (P> 0.05). Conclusion: The mean of dietary diversity score among the studied diabetic patients was low. Therefore, the implementation of nutritional interventions to improve the dietary diversity of these patients with emphasis on increasing the consumption of whole grains, fruits and vegetables is recommended. Key Words: Dietary Diversity, Sleep, Body Mass Index, Diabetes. مواد و روش ها: این مطالعه مورد_شاهدی، روی 160 نفر (80 بزرگسال دیابتی با نمایه توده بدنی بالای 25 و 80 بزرگسال دیابتی با نمایه توده بدنی پایین تر از 25) انجام گرفت. پرسش نامه 24 ساعت یادآمد خوراک، پرسش نامه وضعیت خواب و پرسش نامه دموگرافیک توسط شرکت کنندگان پر شدند. امتیاز تنوع رژیم غذایی با استفاده از روش کانت و همکارانش براساس امتیاز دهی به پنج گروه هرم راهنمای غذایی وزارت کشاورزی ایالت متحده (USDA) محاسبه شد. اندازه گیری فشارخون و تن سنجی از قبیل: وزن، قد، دورکمر، دور باسن و دور مچ انجام شد و نمایه توده بدنی (BMI) محاسبه شد. داده های بیوشیمیایی پس از نمونه گیری از برگه آزمایش بیماران استخراج شد. یافته ها: میانگین (± انحراف معیار) امتیاز تنوع رژیم غذایی افراد با نمایه توده بدنی پایین تر از 25 (92/0 ± 13/4) و در افراد با نمایه توده بدنی بالاتر از 25 (11/1 ± 96/3) بود که از لحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشتند(p>0/05). در هر دو گروه لبنیات بیشترین و گوشت کم ترین امتیاز تنوع غذایی را دارا بود. امتیاز تنوع غذایی بالاتر غلات با فشارخون سیستول پایین تر در افراد با نمایه توده بدنی کم تر از 25 مرتبط بود .(p<0/05)بین امتیاز تنوع غذایی کل با تری گلیسیرید، همبستگی منفی و معنادار در افراد با نمایه توده بدنی کمتر از 25، و بین امتیاز تنوع غذایی سبزیجات با قند خون ناشتا و کلسترول، همبستگی منفی و معنادار در افراد با نمایه توده بدنی بیشتر از 25 مشاهده شد(p<0/05). بین وضعیت خواب و نمایه توده بدنی ارتباط آماری معناداری مشاهده نشد p>0/05)). نتیجه گیری: میانگین امتیاز تنوع رژیم غذایی در میان بیماران دیابتی مورد مطالعه پایین بود، بنابراین اجرای مداخلات تغذیه ای جهت بهبود تنوع رژیم غذایی این بیماران با تاکید بر افزایش مصرف موادغذایی سالم مانند: غلات کامل، میوه و سبزیجات توصیه می شود.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Q Science > Q Science (General)
R Medicine > R Medicine (General)
R Medicine > RA Public aspects of medicine
Divisions: UNSPECIFIED
Depositing User: Health School Students
Date Deposited: 31 Dec 2017 05:33
Last Modified: 31 Dec 2017 05:33
URI: http://eprints.qums.ac.ir/id/eprint/7124

Actions (login required)

View Item View Item